دوربین مدار بسته

لنز دوربین مدار بسته چیست؟

لنز دوربین مدار بسته چیست؟

لنز دوربین مداربسته چیست ؟!

لنز دوربین مدار بسته قطعه ای است استوانه ای شکل که در داخل آن تعدادی عدسی به صورت پشت سر هم قرار گرفته است. نور با رد شدن از این عدسی های پشت هم به کیت لنز میخورد و تصویر را نشان میدهد که این تصویر با طول و عرض سنسور رابطه مستقیم دارد.

لنز دوربین مدار بسته برای این که یک تصویر خوب داشته باشیم باید به نکاتی مانند اندازه سنسور و کیفیت عدسی‌ها و همچنین فاصله قرارگیری آنها در لنز توجه کرد. همچنین برای اینکه یک لنز خوب و باکیفیت داشته باشیم باید به  فاصله کانونی و عدد دیافراگم توجه ویژه ای داشته باشیم.

در این ویدیو میخواهیم به طور تصویری نشان دهیم که لنز دوربین مداربسته چیست و چه کاربردی در دوربین های مداربسته دارد.

لنز دوربین مداربسته چه کار میکند؟!

لنز دوربین مدار بسته وظایف گوناگون و مهمی دارد که تشکیل تصویر در دوربین های مداربسته مهم ترین وظیفه آن است.

همان طور که گفتیم لنز دوربین مدار بسته از تعدادی عدسی تشکیل شده اند که هر یک از این عدسی ها به رساندن پرتوهای نور، و بازسازی تصویر در دوربین مداربسته کمک میکنند.

هدف نهایی لنز دوربین مدار بسته  کم کردن و به حداقل رساندن ناهنجاری های تصویری است. همچنین با استفاده از لنز ها در دوربین های مداربسته میتوان اعوجاج تصویر را کاهش داد.

چه عواملی در کیفیت لنز دوربین مدار بسته نقش دارند؟

لنز دوربین مدار بسته در نظر داشته باشید که با توجه به تکنولوژی ها و انواع مختلف دوربین های مداربسته که تصاویر و اجرا کند کیفیت و رزولیشن درجه بینا متفاوت خواهد بود که کیفیت دوربین های مداربسته متوسط یا پایین تر می باشد عوامل زیاد می باشند که در کیفیت تصویر دوربین مداربسته تاثیر دارند که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد

تفاوت لنز دوربین مدار بسته

لنز دوربین مدار بسته از نظر فناوری به اندازه لنز دوربین های فیلمبرداری و عکس برداری پیشرفته و حرفه ای نیست. با این حال یک قابلیت موثر در دوربین مدار بسته محسوب می شود. پیشنهاد می کنیم قبل از خرید دوربین مداربسته مشخصات لنز آن را بررسی کنید. به طور کلی برای تشخیص تفاوت لنز دوربین های مداربسته سه مشخصه مهم را در نظر بگیرید:

  1. فاصله کانونی لنز
  2. نوع لنز
  3. قطر لنز

مشخصه های لنز دوربین مدار بسته  شامل موارد زیر است که از میان آنها در نظرگرفتن سه مشخصه بالا از اهمیت بیشتری برخوردار است:

  • فاصله کانونی (Focal Length): این مشخصه به واحد میلی‌متر (mm) است و نشان‌دهنده فاصله بین نقطه کانونی لنز و سطح حسگر تصویر است.لنز دوربین مدار بسته  با فاصله کانونی کوتاه زاویه دید وسیع‌تری ارائه می‌دهند، در حالی که لنز‌های با فاصله کانونی بزرگتر زاویه دید کمتری دارند اما بزرگنمایی بیشتری ارائه می‌دهند.
  • لنز دوربین مدار بسته آپرتور (Aperture): این مشخصه نشان‌دهنده اندازه باز شدن دیافراگم لنز است. آپرتور بزرگتر، نور بیشتری را به دوربین می‌دهد که در شرایط نوری کم بهبود کیفیت تصویر را فراهم می‌کند.
  • نوع لنز (Lens Type): لنز دوربین مدار بسته  معمولاً به دو دسته بزرگ تقسیم می‌شوند: لنز‌های ثابت و لنز‌های متغیر (زوم). لنز ثابت فاصله کانونی ثابتی دارد و قابلیت تغییر فاصله کانونی را ندارد، در حالی که لنز‌های زوم قابلیت تغییر فاصله کانونی را دارند و به عنوان لنز‌های متغیر شناخته می‌شوند.
  • قطر لنز (Lens Diameter): این مشخصه به واحد میلی‌متر (mm) است و نشان‌دهنده قطر لنز است. لنز‌های با قطر بزرگتر معمولاً نور بیشتری را به دوربین می‌دهند که در عملکرد در شرایط نوری ضعیف مفید است.
  • نوردهی (Light Sensitivity): لنز‌هایی با نوردهی بالا از طریق جذب نور بیشتر، تصاویر با کیفیت بهتری را در شرایط نوری ضعیف تولید می‌کنند.
  • تصحیح تصویر (Image Correction): برخی از لنز دوربین مدار بسته  دارای تکنولوژی‌هایی هستند که به بهبود و تصحیح تصویر کمک می‌کنند، مانند کاهش نویز، حذف اشکالات لنز و مقابله با انحرافات رنگی.
  • مقاومت در برابر محیط (Environmental Resistance):لنز دوربین مدار بسته  که برای استفاده در شرایط محیطی سخت طراحی شده‌اند، معمولاً دارای ویژگی‌هایی مانند مقاومت در برابر آب، گرد و غبار و شرایط آب و هوایی مختلف هستند.
  • انواع لنز دوربین مدار بسته

    نوع ساختار کانونی لنز دوربین مدار بسته  می تواند بسیار متفاوت باشد. در دوربین های مداربسته معمولا لنزها از نظر فاصله کانونی به صورت زیر هستند:

    • ثابت (Fix)
    • تنظیم دستی (Vari-focal)
    • تنظیم خودکار یا موتوردار (Motorized).

    لنز دوربین مدار بسته لنز ثابت:

    لنزهای ثابت همیشه فاصله کانونی ثابتی دارند. این یعنی اینکه پس از نصب، زاویه دید دوربین ثابت است و نمی توان آن را تغییر داد. در کاربری های معمولی لنزهای ثابت به دلیل قیمت مناسب آن معمولا پرکاربردتر هستند.

    لنزهای وریفوکال متغیر:

    لنز دوربین مدار بسته وریفوکال امکان تغییر فاصله کانونی به صورت دستی، آن هم در یک بازه مشخصی را دارند. لنز وریفوکال دارای زوم اپتیکال می باشند.

    لنزهای وریفوکال موتوردار:

    لنز دوربین مدار بسته  موتوردار یا موتورایز را می توان از راه دور،  فاصله کانونی شان را تغییر داد و اصطلاحا زوم دار هستند. این نوع لنزها به دلیل اینکه موتور در آنها تعبیه شده است معمولا نسبت به بقیه لنزها گرانتر است. ترجیحا این نوع لنزها برای محیط هایی که محدودیت نصب دارند بسیار پرکاربرد هستند.

    در دوربین های مداربسته شما می توانید به صورت‌های مختلف لنز را تنظیم کنید. البته دوربین‌های با لنز ثابت نیاز چندانی به تنظیم ندارند. با این وجود نحوه تنظیم لنز در انواع دوربین ها را می توانید در مقاله مربوط بخوانید.

    لنز خودکار دوربین مداربسته (Auto Iris) چیست؟

    به منظور کنترل میزان نور عبوری از لنزهای Auto Iris (اتو ایریز)، استفاده می شود. هرچه نور بیشتر باشد، عدسی بسته تر خواهد شد و هر چه نور محیط کمتر شود، عدسی بازتر می شود تا نور بیشتری به روی تراشه تصویر برداری منتقل شود.

اتصال لنز دوربین

یکی دیگر از مواردی که باید برای همه چیز درباره لنز دوربین مداربسته با آن آشنا شوید، نحوه اتصال لنز به دوربین است. برای اتصال لنز به دوربین نیاز است تا از نگهدارننده لنز استفاده کنیم. نگهدارنده‌های لنز دارای انواع مختلفی هستند که از جمله مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به C، CS و #M اشاره کرد. به طور کلی نوع c و CS از نظر عملکرد و قطر کاملا شبیه به هم هستند و تنها تفاوت آن‌ها فاصله‌ی بین سطح خارجی آن‌ها و CDD دوربین است.

بعد از اینکه به قسمت های مختلف تشکیل دهنده لنز های دوربین مداربسته پرداختیم میخواهیم به مشخصات کلی لنز ها بپردازیم و بیان کنیم که لنز ها چرا با یکدیگر چه در کیفیت و چه در نوع با هم تفاوت دارند.

معرفی انواع لنزهای دوربین مداربسته بر اساس تکنولوژی

لنز های دوربین های مداربسته را با توجه به فاصله کانونی آن ها به روش دیگری نیز دسته بندی میکنند. در ادامه به این دسته بندی خواهیم پرداخت:

  1. لنز های نرمال
  2. لنز های زوم
  3. لنزهای واید
  • لنز واید دوربین مدار بسته

واید به معنای پهن است. هر چقدر فاصله کانونی لنز کمتر باشد، تصاویر نزدیک تر را بهتر نشان می دهد و زاویه دید آن بیشتر است. یعنی لنز با فاصله کانونی واید که طبق جدول مقدار آن حدودا بین ( 8mm-75mm ) است، مقدار زیادتری دارد. در نتیجه زاویه کمتر می شود و در دور نمایی تصویر به وجود می آید. یعنی تصاویر دور بهتر دیده می شود. در این حالت فقط قسمتی از تصویر در نزدیک و یا دور دارای فوکوس است. و اگر فوکوس نبود باید به صورت دستی آن را فوکوس کنیم.

به لنزهایی که فاصله کانونی آنها از سنسور به کار رفته در آن کمتر باشد لنز واید گفته می شود. این نوع از لنزها را در فضاهای باز و همچنین فضاهای داخلی بسیار مورد استفاده قرار می دهند و با توجه به زاویه دید وسیعی که ایجاد می کند نصاب های دوربین مدار بسته این نوع از لنزها را به شدت پیشنهاد می کنند.

زاویه دید وسیع این نوع از لنزها سبب شده تا بتوان از آنها در ارتفاعات بیشتر از 3 متر استفاده نموده به صورتی که تمامی کادر مورد نظر در تصویر ایجاد شده قرار بگیرد. چشم انسان توانایی مشاهده زاویه دید خاصی را داشته و لنزهای واید دیدی را که ایجاد می کنند بیشتر از استاندارد چشم انسان می باشد.

با کم تر شدن فاصله کانونی در این نوع از لنزها، تصاویر ایجاد شده پهن تر می گردد و به همین دلیل نصابان، دوربین ها را در محلی نصب می کنند که دارای زمینه ساده باشد. لنزهای واید بیشتر در مواقعی که تصویر دور برای ما اهمیت داشته باشد کاربرد داشته و در نماهای نزدیک عملکرد بسیار خوبی ندارند.

  • لنز تله دوربین مدار بسته

تله به معنای دور است. هر چه قدر فاصله کانونی لنزی بیشتر باشد، تصاویر دور را بهتر نشان می دهد یعنی بزرگنمایی آن بیشتر است ولی در عوض زاویه دید کمتری دارد.

البته لنز در فاصله کانونی های دیگری هم وجود دارد ولی رنج استاندارد لنز های موجود در بازار به این شرح است هر چند که بعضی از شرکت های سازنده استاندارد را رعایت نمی کنند.

  • لنز زوم در دوربین مدار بسته

در بسیاری از مواقع نیاز است تا فرد تصاویر دریافت شده را بزرگنمایی کرده و آنها را با جزئیات بیشتری مشاهده نماید. در این گونه مواقع بهتر است در دوربین ها از لنزهایی به نام لنز زوم استفاده گردد. این نوع از لنزها بیشتر در موارد امنیتی مورد استفاده قرار می گیرند تا بتوان چهره های مورد نظر را با detail بالا مشاهده کرد.

لنزهای زوم دوربین مدار بسته در دو نوع اپتیکال و دیجیتال وجود دارند که در لنزهای اپتیکال می توان تصاویر را بدون این که از کیفیت آنها کم شود بزرگنمایی نمود در صورتی که در لنزهای زوم دیجیتال زمانی که تصویر بزرگنمایی می گردد مقداری از کیفیت آن کاهش خواهد یافت.

لنز دوربین مدار بسته چیست؟

لنزهای بزرگنمایی (زوم) دستی

لنز دوربین مدار بسته بزرگنمایی لنزهایی هستند که قابلیت بزرگنمایی تصاویر را دارند. با توجه به امکان بزرگنمایی این لنزها عموما از فاصله کانونی بیشتری نسبت به لنزهای عادی برخوردارند. بازه کانونی این دوربین های مداربسته معمولا به صورت (برای مثال) 6:1 نشان داده می شود. این بدان معناست که بیشترین فاصله کانونی دوربین مداربسته 6 برابر بیشتر از کمترین فاصله کانونی آن است. برای مثال برای یک دوربین مداربسته ” 2/3 با فاصله کانونی 6:1 فاصله کانونی به میلی متر بین 5/12 میلی متر تا 75 میلی متر خواهد بود.

در این نوع لنز دوربین مدار بسته  اگر چه تغییر فاصله کانونی به صورت دستی و غیر خودکار انجام می گیرد اما نسبت به لنزهای با فاصله کانونی ثابت بسیار راحت تر و انعطاف پذیرتر هستند.

لنزهای بزرگنمایی زوم متغیر

لنز دوربین مدار بسته  بزرگنمایی دستی به ندرت در دروبین های مداربسته مورد استفاده قرار می گیرند چرا که تغییر زاویه دید و بزرگنمایی برای این لنزها یک نیاز حیاتی است. در این لنزها یک موتور DC وظیفه تنظیم بزرگنمایی دوربین مداربسته را از دور بر عهده دارد. در این لنزها فاصله کانونی به وسیله خود لنز و با تغییر بزرگنمایی دوربین مداربسته تنظیم می شود. این لنزها از قابلیت انعطاف پذیری بسیار بالاتری نسبت به لنزهای عادی برخوردارند.

یکی از عیب های مهم این لنز دوربین مدار بسته  فوکوس خودکار آن هاست چرا که ممکن است محل فوکوس شده توسط لنز محل مورد نظر شما نباشد و در این صورت باید با تغییر بزرگنمایی دوربین مداربسته یا محل تصویر، تصویری ساخت که فوکوس بر روی فاصله مناسب صورت گیرد.

در این نوع لنز دوربین مدار بسته  تغییر فاصله کانونی لنز برای گرفتن نمای نزدیک و یا دور از شی مورد نظر را می توان به صورت کنترلی انجام داد. این نوع لنزها معمولا بر روی دوربین های مداربسته چرخشی افقی یا عمودی نصب می گردند. به نسبت بین شعاع کانونی یک لنز در حالت حداکثر بزرگنمایی به شعاع کانونی لنز در حالتی که نمای دور از یک شی را می دهد نسبت به بزرگنمایی گفته می شود. هر چه این نسبت بیشتر باشد در واقع می توان تصاویر با بزرگنمایی بیشتری را از موضوعات مورد نظر به دست آورد.

 Iris در دوربین به چه معناست

Iris دوربین بخشی از دوربین است که میزان نور را از طریق لنز کنترل می کند. اگر Iris دهانه بزرگ تری ایجاد کند، نور بیشتری می تواند عبور کند در صورتی که یک دهانه کوچکتر باعث می شود تا نور کمتری از لنز عبور کند. نوری که Iris از طریق آن اجازه می دهد به سنسور تصویر برخورد کرده و آن نور به عنوان تکانه های الکتریکی که فیلم را ایجاد می کنند ثبت می شود.

وقتی نوبت به دوربین های مدار بسته تحت شبکه یا IP می رسد، شما باید سبک های مختلفی از Iris لنز دوربین را انتخاب کنید: Iris ثابت ، Iris دستی ، Iris خودکار و Iris P.

چگونه Iris در دوربین مدار بسته کار می کند

Iris با محدود کردن میزان نوری که به سنسور تصویر برخورد می کند، عمل می کند. نور زیاد می تواند ویدئوی شما را کاملا سفید کرده و نور کم می تواند همه چیز را تاریک کند، بنابراین داشتن Iris مناسب برای موقعیت مکانی دوربین اهمیت بسیار زیادی دارد. Iris در انواع مختلفی وجود داشته و هر چهار نوع مدل متفاوت از یکدیگر عمل می کنند، بنابراین نیاز است تا متناسب با نیاز خود بهترین گزینه را انتخاب نمایید.

لنز دوربین مدار بسته Iris ثابت

روی Fixed Iris ، منافذی که اجازه ورود نور به دوربین را می دهد نمی تواند تنظیم شود. این نوع Iris برای ضبط در محیط داخلی که در هنگام ضبط دوربین، سطح نور ثابت بماند، مانند دفتر یا مدرسه با چراغ های بزرگ ایده آل می باشد. اما در صورتی که نور کافی در محیط وجود نداشته باشد بهتر است از لنزهای دیگری استفاده کنید.

لنز دوربین مدار بسته Iris دستی

با استفاده از Iris دستی، می توانید دهانه را تنظیم کنید تا با تنظیم فیزیکی Iris ، نور کمتری را ایجاد کند. این تنظیم معمولاً در هنگام نصب هنگامی که به دوربین دسترسی آسان دارید انجام می شود. این نوع Iris معمولاً به همان روشی که Iris ثابت است، استفاده می شود، زیرا دسترسی به یک دوربین پس از نصب در صورتی که در مکانی دشوار برای دسترسی نصب شود، می تواند مشکل باشد.

Iris خودکار

Auto Iris لنز دوربین مدار بسته  است که اجازه می دهد تا به طور خودکار دهانه Iris را به نور در حال تغییر در طول روز تنظیم کنند. دو نوع Iris خودکار وجود دارد، DC-iris که کنترل موتور در دوربین را بر عهده داشته و video iris ها که  کنترل در خود لنز را انجام می دهند.

از آنجا که Auto Iris از تکنولوژی پیشرفته تری نسبت به Iris ثابت یا دستی استفاده می کند، دوربین های دارای Iris خودکار اغلب گران ترند، اما برای ضبط در مکان های بیرونی که می توان تغییرات بین نور خورشید و شب را به طور خودکار تنظیم کرد مناسب تر می باشند.

P Iris

حرف  p در P Iris مخفف کلمه precise به معنای دقیق می باشد. زیرا Iris از هر دو قابلیت تنظیم خودکار مانند Iris خودکار با کنترل در نرم افزار دوربین برای ایجاد وضوح تصویر بهتر و عمق میدان استفاده می کند. دوربین های دارای P Iris نیز گران تر از مدل هایی با  Iris ثابت یا دستی هستند، اما این دوربین ها برای ضبط در مکان هایی که نور به طور مداوم و سریع تغییر می کند مناسب تر می باشند.

لنزهای I-CS

لنز دوربین مدار بسته I-CS توسط شرکت Axis و Computar در سال 2016 به بازار عرضه شد. این آیریزها شباهت زیادی به P-iris ها داشته اما برای ضبط جزئیات از ساختار پیچیده تری برخوردار می باشند و به صورت هوشمند عمل می کنند. این آریزها به جای این که تنظیمات ساده آیریز را داشته باشند قادر به تنظیم زوم، تصحیح تمرکز نوری و فوکوس بوده و تصویر بهتری را ایجاد می کنند. این نوع از لنزها در دوربین های کمتری استفاده شده و معمولا کمتر شناخته شده می باشند.

ویژگی های دوربین Iris چگونه می تواند به شما کمک کند

با استفاده از چهار نوع مختلف  Iris، می توانید دوربین IP را انتخاب کنید که متناسب با نیازهای نظارت شما باشد.

آیا در یک ساختمان اداری و فقط در ساعات کار مشغول ضبط هستید؟در این صورت Iris ثابت یا دستی با نور به خوبی کار خواهد کرد زیرا نیازی به تنظیم با تغییر سطح نور ندارند.

در خارج از محوطه یا تصویربرداری های شبانه روزی که دوربین شما باید خود را با سطح نور روز و شب تنظیم کند، مانند پارکینگ یا یک مکان در حال ساخت، Iris خودکار بهترین گزینه شما خواهد بود، زیرا این نوع لنز برای کار با سطوح نوری که دائماً تغییر می کنند طراحی شده است.

انواع Iris های دوربین در سیستم های نظارت تصویری و دوربین های امنیتی IP از تولیدات برتر از جمله Optica ، Axis و Mobotix در بازار موجود می باشد.

 
بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید